Restauracja La Maison z szefem kuchni Andrzejem Jakomulskim na czele jak zwykle zaskakuje. Dlatego też od 1.03.2017 r. stanie się ona pierwszym miejscem na Pomorzu Zachodnim, w którym będzie można spróbować steaka z sezonowanej wołowiny. Ale czym właściwie wyróżnia się ów rodzaj mięsa?

Sezonowane mięso wołowe w ostatnich latach stało się istnym trendem na kulinarnym rynku. Co ciekawe, sposób jego produkcji nie jest bynajmniej czymś nowym, bo samo mięso przygotowywane w ten sposób zostało uwiecznione już na siedemnastowiecznych dziełach Rembrandta. Wówczas mięso zostawiane było na hakach przez maksymalnie kilkanaście dni, dzięki czemu zyskiwało ono niepowtarzalny smak. Na czym zatem polega ten proces w dzisiejszych czasach i czy działa on tak samo dobrze?

Sam sposób przygotowywania sezonowanej wołowiny w XXI w. wygląda dość podobnie jak w ubiegłych wiekach, jednak przebiega on dużo sprawniej i dzięki najnowszych technologiom, którymi dysponuje między innymi restauracja La Maison z zachowaniem pełni zasad higieny, co nie zawsze udawało się w czasach Rembrandta. Mięso bezpośrednio po uboju staje się twarde w związku z zachodzącymi w nim procesami biochemicznymi. Stan ten utrzymuje się w zależności od wieku i płci zwierzęcia do ośmiu dni. Dopiero po tym czasie mięso powoli odzyskuje miękkość i nabywa tak oczekiwanego orzechowo-maślanego smaku. Dzisiejsza technologia pozwala przyśpieszyć cały proces w związku z czym trwa on „jedynie” od 6 do 8 tygodni.

Warto zwrócić również uwagę na fakt, że nawet najlepsza technologia bez czynnika ludzkiego jest tylko stosem bezużytecznego metalu. Proces sezonowania wołowiny wymaga ogromnej wiedzy, pasji, a także umiejętności selekcji surowca przetwarzanego w cyklu produkcyjnym. Owe umiejętności prezentują wyłącznie najwyższej klasy szefowie kuchni, wśród nich ten z restauracji La Maison w hotelu Leda SPA****.
Michał Maruszewski




Aktualności

  • Ten Typ Mes wystąpi w Kołobrzegu kg | 26 kwiecień 2017

    6 maja na deskach Regionalnego Centrum Kultury wystąpi Ten Typ Mes. Podczas koncertu artyście towarzyszyć będzie rozbudowany Live Band. Wszechstronny muzyk zaprezentuję się publiczności w ramach...

  • Miejskie fontanny już ruszyły – zobacz ile kosztuje ich utrzymanie kg | 26 kwiecień 2017

    Jak co roku na majówkę mają być gotowe miejskie fontanny. Rozruch mają już za sobą, bo działają od minionego weekendu. Mogą być jednak okresowo wyłączne jeśli zajdzie obawa przymrozków. Wodotryski...

  • Autobusy szkolne podczas remontu nie miały miejsca na postój kg | 26 kwiecień 2017

    Ruszyła przebudowa ulic w rejonie dojazdu do portu i kołobrzeskiego molo. Zamknięta już została ulica Mickiewicza. Jak się dowiadujemy w kołobrzeskim magistracie, od 4 maja ma być nieprzejezdne...

  • Młodzież z Ustronia Morskiego najlepsza w ruchu drogowym (Foto) kg | 26 kwiecień 2017

    To jubileuszowy, bo już 40 Powiatowy Turniej Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym. Zawody organizowane były przez kołobrzeskich policjantów. Całość zdominowali przedstawiciele Ustronia Morskiego.

  • Matury czas zacząć kg | 26 kwiecień 2017

    609 absolwentów szkół średnich z całego powiatu kołobrzeskiego przystąpi 4 maja o godz.9.00 do obowiązkowej pisemnej matury z języka polskiego.

  • Komunikat MWiK: Podczele bez wody kg | 26 kwiecień 2017

    „MIEJSKIE WODOCIĄGI I KANALIZACJA” Spółka z o.o. w Kołobrzegu zawiadamia odbiorców wody na terenie osiedla Podczele, żew związku z koniecznością wykonania prac montażowych na sieci wodociągowej...

  • Majówka bez występu Rusowicz kg | 26 kwiecień 2017

    Ania Rusowicz nie wystąpi podczas kołobrzeskiej majówki, poinformowało Regionalne Centrum Kultury. Na scenie plenerowej 1 maja zamiast Rusowicz wystąpi zespół Red Lips.

  • IX Motoserce w Kołobrzegu kg | 26 kwiecień 2017

    Przed nami dziewiąta już odsłona akcji Moto Serce. Coroczna zbiórka krwi dla dzieci pod patronatem Kongresu Polskich Klubów Motocyklowych odbędzie się w Kołobrzegu 13 maja. Za sprawą Klubu...

  • Kołobrzeska skarbówka otwarta dłużej kg | 26 kwiecień 2017

    Urzędy Skarbowe w całej Polsce, w najbliższy czwartek i piątek wydłużają godziny pracy. To ostatnia chwila na rozliczenie się z fiskusem - czas jest bowiem do wtorku, 2 maja. Do ogólnopolskiej akcji...

  • Koncert klarnetowo-gitarowy kg | 26 kwiecień 2017

    To będzie wyjątkowa okazja do posłuchania rzadkiego zestawienia klarnetu z gitarą w mistrzowskim wykonaniu. W najbliższą środę w koncertowej kołobrzeskiego Ratusza Miejskiego zaplanowano koncert w...

  • "Rataj" był otwarty dla wszystkich kg | 26 kwiecień 2017

    W jaki sposób zapoznać się z zawodem strażaka,żołnierza, policjanta czy funkcjonariusza straży granicznej? Jak zdobyć zawód – zostać technikiem lotniskowych służb operacyjnych czy technikiem...

  • Dzikie wysypiska dalej stanowią spory problem ekg | 25 kwiecień 2017

    Już od prawie 4 lat obowiązuje znowelizowana ustawa śmieciowa, która obowiązek odbioru odpadów nakłada na gminy. Mimo wszystko dalej pojawiają się dzikie wysypiska śmieci. Jednym z kierunków, jakie...

  • W tym roku bez Cavaliady. Będzie Otwarcie Lata z Radiem Zet i telewizją Polsat kg | 25 kwiecień 2017

    Już wiadomo, że tegorocznym sezonie nie będzie Cavaliady. - Mam nadzieję, że impreza wróci w przyszłym roku – mówi wiceprezydent Jerzy Wolski. I zapewnia, że wydarzeń artystycznych i kulturalnych w...

  • Kobiety do samorządu: Mieczkowska, Trafas, Dymecka kg | 25 kwiecień 2017

    Anna Mieczkowska została kandydatką Platformy Obywatelskiej na stanowisko prezydenta Kołobrzegu. To nie jedyna kobieta, która w przyszłych wyborach samorządowych chce zaangażować się w politykę...

  • Ostatni rok dzierżawy ogródków piwnych kg | 25 kwiecień 2017

    Przed kołobrzeskim ratuszem widać pierwsze oznaki sezonu letniego. Stają ogródki gastronomiczne okolicznych lokali. To ostatni rok dzierżawy tych miejsc. W 2015 roku po negocjacjach z restauratorami magistrat...

Sport

Region

Szkoły i przedszkola

 

×
Reklama