Restauracja La Maison z szefem kuchni Andrzejem Jakomulskim na czele jak zwykle zaskakuje. Dlatego też od 1.03.2017 r. stanie się ona pierwszym miejscem na Pomorzu Zachodnim, w którym będzie można spróbować steaka z sezonowanej wołowiny. Ale czym właściwie wyróżnia się ów rodzaj mięsa?

Sezonowane mięso wołowe w ostatnich latach stało się istnym trendem na kulinarnym rynku. Co ciekawe, sposób jego produkcji nie jest bynajmniej czymś nowym, bo samo mięso przygotowywane w ten sposób zostało uwiecznione już na siedemnastowiecznych dziełach Rembrandta. Wówczas mięso zostawiane było na hakach przez maksymalnie kilkanaście dni, dzięki czemu zyskiwało ono niepowtarzalny smak. Na czym zatem polega ten proces w dzisiejszych czasach i czy działa on tak samo dobrze?

Sam sposób przygotowywania sezonowanej wołowiny w XXI w. wygląda dość podobnie jak w ubiegłych wiekach, jednak przebiega on dużo sprawniej i dzięki najnowszych technologiom, którymi dysponuje między innymi restauracja La Maison z zachowaniem pełni zasad higieny, co nie zawsze udawało się w czasach Rembrandta. Mięso bezpośrednio po uboju staje się twarde w związku z zachodzącymi w nim procesami biochemicznymi. Stan ten utrzymuje się w zależności od wieku i płci zwierzęcia do ośmiu dni. Dopiero po tym czasie mięso powoli odzyskuje miękkość i nabywa tak oczekiwanego orzechowo-maślanego smaku. Dzisiejsza technologia pozwala przyśpieszyć cały proces w związku z czym trwa on „jedynie” od 6 do 8 tygodni.

Warto zwrócić również uwagę na fakt, że nawet najlepsza technologia bez czynnika ludzkiego jest tylko stosem bezużytecznego metalu. Proces sezonowania wołowiny wymaga ogromnej wiedzy, pasji, a także umiejętności selekcji surowca przetwarzanego w cyklu produkcyjnym. Owe umiejętności prezentują wyłącznie najwyższej klasy szefowie kuchni, wśród nich ten z restauracji La Maison w hotelu Leda SPA****.
Michał Maruszewski




Aktualności

  • W poniedziałek spore utrudnienia w ruchu kg | 22 listopad 2017

    W najbliższy poniedziałek (27.11) dojazd w rejon molo i portu może być utrudniony. Wszystko za sprawą przebudowy ulicy Towarowej, zdrojowej i Mickiewicza, a dokładniej prac związanych ze...

  • Wzniecił pożar i uciekł ekg | 22 listopad 2017

    Wszystko wskazuje na to, że podpalenie było przyczyną pożaru do jakiego doszło w środowe przedpołudnie na ulicy Rubinowej w Kołobrzegu. Jak ustaliliśmy ze świadkami zdarzenia, pod jeden z domów...

  • Nowy parking na 300 pojazdów jeszcze przed sezonem? kg | 21 listopad 2017

    Teren po dawnym parkingu strzeżonym i myjni oraz zlikwidowanej przepompowni przy ulicy Fredry, miasto chce przeznaczyć na duży ogólnodostępny parking. Z końcem października wygasła umowa dzierżawy...

  • Zgwałcił, a ofiarę wyrzucił przez balkon – szybko złapała go policja ekg | 21 listopad 2017

    Łącznie 4 zarzuty usłyszał we wtorek 24-letni kołobrzeżanin. Wszystko po tym, czego dopuścił się w miniona sobotę. Jak ustaliliśmy, to właśnie wtedy miał zmusić kobietę do czynności seksualnych, po...

  • Wpadli w ręce policji chwilę po podpaleniu ekg | 21 listopad 2017

    W minioną niedzielę chwile przed godziną 23.00 straż pożarna otrzymała zgłoszenie o palącym się samochodzie u zbiegu ulic Różanej i Malinowej w Zieleniewie. Na przednią szybę Volvo została rzucona...

  • Zaprezentowali sie niepełnosprawni artyści (Foto) ekg | 21 listopad 2017

    VIII edycja Przeglądu Twórczości Osób, "Którym Wędruje Się Trochę Trudniej",, jak zwykle wplotła się w obchody Międzynarodowego Dnia Tolerancji. 18 listopada płyta kołobrzeskiej Hali Milenium...

  • Szlachetna Paczka: 11 rodzin z powiatu czeka jeszcze na pomoc ekg | 21 listopad 2017

    Wystartowała 17. edycja Szlachetnej Paczki, w niedziele otwarta została baza rodzin. W Kołobrzegu przed ratuszem z tej okazji odbył się happening. Celem zorganizowanego happeningu było pozyskanie...

  • Rozmawiano o Psychiatrii Środowiskowej ekg | 21 listopad 2017

    Zachodniopomorskie Forum Psychiatrii Środowiskowej zorganizowane zostało po raz pierwszy w Kołobrzegu. Organizatorem było Stowarzyszenie „Feniks" we współpracy z Zachodniopomorską Filią Sekcji...

  • Zaduszki z Pionierami ekg | 21 listopad 2017

    17 listopada w sali koncertowej spotkali się wszyscy ci, którzy ,chcieli poznać m.in. historię powojennego Kołobrzegu. Tego dnia wszystkim kołobrzeżanom przybliżone zostały sylwetki pierwszych,...

  • Niewybuch znaleziony na terenie szkoły kg | 21 listopad 2017

    We wtorek rano podczas budowy placu zabaw na terenie Szkoły Podstawowej nr 1 przy ulicy Porowej odnaleziono pocisk moździerzowy. Nie wiadomo czy został odkopany, czy był w ziemi nawiezionej do budowy.

  • Zatrzymano oszusta. Wyłudzał metodą na policjanta kg | 21 listopad 2017

    W miniony piątek kołobrzeska policja odnotowała spory sukces. Jak zdołaliśmy ustalić, funkcjonariuszom udało się zatrzymać mężczyznę, który miał wyłudzić od 65-letniego kołobrzeżanina aż 46 tysięcy...

  • Spora zamaskowana dziura na parkingu kg | 21 listopad 2017

    Jak się okazuje sprawa nie jest prosta. Chodzi o parking przy miejskim targowisku, przy ulicy Trzebiatowskiej. Kołobrzeżanie zgłaszają nam, że na środku placu stoi spora kałuża. Kiedy rozmawialiśmy...

  • Kołobrzeg miastem hygge i slow life czyli nowa strategia promocyjna dla miasta kg | 20 listopad 2017

    Targ rybny jak w Barcelonie, wioski tematyczne w sąsiedztwie, Balticum na obrzeżach miasta, centrum spacerowo-biegowe i Las Vegas w Podczelu. Brzmi nierealnie? Tak wygląda nowa strategia promocyjna...

  • Zaprezentują nowy kierunek kg | 20 listopad 2017

    W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 21 listopada w Zespole Szkół im. Macieja Rataja zorganizowany zostanie Dzień Otwarty.

  • Postępowanie nadzorcze w sprawie kołobrzeskich ulic zostało zamknięte kg | 20 listopad 2017

    To dobra wiadomość dla władz miasta i mieszkańców Kołobrzegu. W poniedziałek Wojewoda zachodniopomorski zakończył postępowanie nadzorcze w sprawie zmian nazw ulic na terenie Kołobrzegu. Kozłowski...

Sport

Region

Szkoły i przedszkola

 

×
Reklama