Restauracja La Maison z szefem kuchni Andrzejem Jakomulskim na czele jak zwykle zaskakuje. Dlatego też od 1.03.2017 r. stanie się ona pierwszym miejscem na Pomorzu Zachodnim, w którym będzie można spróbować steaka z sezonowanej wołowiny. Ale czym właściwie wyróżnia się ów rodzaj mięsa?

Sezonowane mięso wołowe w ostatnich latach stało się istnym trendem na kulinarnym rynku. Co ciekawe, sposób jego produkcji nie jest bynajmniej czymś nowym, bo samo mięso przygotowywane w ten sposób zostało uwiecznione już na siedemnastowiecznych dziełach Rembrandta. Wówczas mięso zostawiane było na hakach przez maksymalnie kilkanaście dni, dzięki czemu zyskiwało ono niepowtarzalny smak. Na czym zatem polega ten proces w dzisiejszych czasach i czy działa on tak samo dobrze?

Sam sposób przygotowywania sezonowanej wołowiny w XXI w. wygląda dość podobnie jak w ubiegłych wiekach, jednak przebiega on dużo sprawniej i dzięki najnowszych technologiom, którymi dysponuje między innymi restauracja La Maison z zachowaniem pełni zasad higieny, co nie zawsze udawało się w czasach Rembrandta. Mięso bezpośrednio po uboju staje się twarde w związku z zachodzącymi w nim procesami biochemicznymi. Stan ten utrzymuje się w zależności od wieku i płci zwierzęcia do ośmiu dni. Dopiero po tym czasie mięso powoli odzyskuje miękkość i nabywa tak oczekiwanego orzechowo-maślanego smaku. Dzisiejsza technologia pozwala przyśpieszyć cały proces w związku z czym trwa on „jedynie” od 6 do 8 tygodni.

Warto zwrócić również uwagę na fakt, że nawet najlepsza technologia bez czynnika ludzkiego jest tylko stosem bezużytecznego metalu. Proces sezonowania wołowiny wymaga ogromnej wiedzy, pasji, a także umiejętności selekcji surowca przetwarzanego w cyklu produkcyjnym. Owe umiejętności prezentują wyłącznie najwyższej klasy szefowie kuchni, wśród nich ten z restauracji La Maison w hotelu Leda SPA****.
Michał Maruszewski




Aktualności

  • "Piknik z Sienkiewiczem". Szkoła otwarta dla wszystkich kg | 29 maj 2017

    Zespół Szkół im. Henryka Sienkiewicza organizuje po raz kolejny dzień otwarty. Akcja skierowana jest do uczniów trzecich klas gimnazjów, zainteresowanych dostaniem się do popularnego „Gromka”....

  • Pożar na budowie drogi kg | 29 maj 2017

    Przed godziną 16.00 w poniedziałkowe popołudnie straż pożarna otrzymała zgłoszenie o pożarze altany działkowej. Wszystko działo się na ogródkach „Kolejarz” przy ulicy Krzywoustego.

  • Od TRM do ZSM, czyli pół wieku tradycji (Foto) kg | 29 maj 2017

    W piątek hucznie obchodzono okrągły jubileusz niegdyś Technikum Rybołówstwa Morskiego, dziś Zespołu Szkół Morskich. Bogaty program obchodów uświetniło wielu gości. Byli również pierwsi absolwenci...

  • Zabytkowym traktorem przez Kołobrzeg do Petersburga ekg | 29 maj 2017

    Ma do przejechania około 6 tysięcy kilometrów. Dziennie założył jazdę po około 120 kilometrowych odcinkach. Zatrzymuje się tam gdzie się mu spodoba, a co najciekawsze jedzie małym 15-konnym...

  • Relikwie św. Jana Pawła II w Budzistowie kg | 29 maj 2017

    Rodzina Państwa Michalskich z Budzistowa otrzymała od kardynała Stanisława Dziwisza relikwie świętego Jana Pawła II. To podziękowanie za wszystko co robią na rzecz integracji i rehabilitacji osób...

  • Na Gierczak muszą się spieszyć. Ruszył remont kg | 29 maj 2017

    Od 12 maja nic się nie działo. To właśnie wtedy ulica Gierczak została przekazana wykonawcy i stała się palcem budowy. Chodzi o gruntowną przebudowę całej nawierzchni, kanalizacji oraz małej...

  • Wypadł z drogi przed Ustroniem Morskim kg | 29 maj 2017

    Do zdarzenia doszło w poniedziałek przed godziną 12. Między Ustroniem Morskim a Gwizdem 62-latek kierujący samochodem osobowym wypadł z drogi.

  • Coroczne święto w Podczelu (foto) kg | 29 maj 2017

    Mieszkańcy osiedla  i goście jak co roku w maju bawili się na Dniach Podczela. Impreza organizowana po raz szesnasty przez Radę Osiedla, w tym roku odbyła się w innej części osiedla. Pogoda dopisała...

  • Targ Solny (Foto) kg | 29 maj 2017

    Za nami XIII edycja Targu Solnego. W tym roku ze średniowiecznymi rzemieślnikami można było się spotkać na skwerze Stanisława Mieszkowskiego, nieopodal latarni Morskiej. Tam swoje obozy i rękodzieło...

  • Parowóz z wizytą w Kołobrzegu (Foto,video) kg | 28 maj 2017

    Pociąg „Pirat” prowadzony przez historyczny parowóz po raz kolejny z Wielkopolski dotarł nad sam Bałtyk. Do kołobrzeskiego portu wjechał z niemałymi problemami. Trzeba było usunąć samochody...

  • Kasia Kowalska na scenie w kołobrzeskim porcie (foto) kg | 28 maj 2017

    Kulminacyjnym punktem sobotnich obchodów Dni Kołobrzegu był koncert w kołobrzeskim porcie pasażerskim. Na specjalnie ustawionej scenie wystąpiła Kasia Kowalska. Jeszcze w piątek wieczorem można było ją...

  • Kibice i policja pod wejściem do komendy kg | 27 maj 2017

    Przeszło 20 osób zebrało się w późnych godzinach popołudniowych przed Komendą Powiatową Policji w Kołobrzegu.{jcomments off}

  • Odholowali auta z torów - parowóz nie mógł przejechać. kg | 27 maj 2017

    Jak co roku Kołobrzeg odwiedził pociąg Pirat prowadzony przez parowóz. Jak co roku były problemy z dojazdem składu do portu. Tuż przy wyjeździe z Parku Teatralnego na torach zaparkowane były dwa...

  • Barwny korowód rozpoczął Dni Kołobrzegu (foto) kg | 27 maj 2017

    Dni Kołobrzegu i Hanzeatycki Targ Solny na dziedzińcu ratusza otworzył prezydent Janusz Gromek, przecinając toporem sznur. Orkiestra Ligii Morskiej i Rzecznej przygrywała na dziedzińcu...

  • Kradł na "Bajkowym", teraz może posiedzieć nawet 5 lat kg | 26 maj 2017

    - Na początku tygodnia policjanci z wydziału kryminalnego zauważyli na jednej z kołobrzeskich ulic mężczyznę, który odpowiadał rysopisowi sprawcy kradzieży rowerów z osiedla Bajkowego – wyjaśnia...

Sport

Region

Szkoły i przedszkola

 

×
Reklama