Restauracja La Maison z szefem kuchni Andrzejem Jakomulskim na czele jak zwykle zaskakuje. Dlatego też od 1.03.2017 r. stanie się ona pierwszym miejscem na Pomorzu Zachodnim, w którym będzie można spróbować steaka z sezonowanej wołowiny. Ale czym właściwie wyróżnia się ów rodzaj mięsa?

Sezonowane mięso wołowe w ostatnich latach stało się istnym trendem na kulinarnym rynku. Co ciekawe, sposób jego produkcji nie jest bynajmniej czymś nowym, bo samo mięso przygotowywane w ten sposób zostało uwiecznione już na siedemnastowiecznych dziełach Rembrandta. Wówczas mięso zostawiane było na hakach przez maksymalnie kilkanaście dni, dzięki czemu zyskiwało ono niepowtarzalny smak. Na czym zatem polega ten proces w dzisiejszych czasach i czy działa on tak samo dobrze?

Sam sposób przygotowywania sezonowanej wołowiny w XXI w. wygląda dość podobnie jak w ubiegłych wiekach, jednak przebiega on dużo sprawniej i dzięki najnowszych technologiom, którymi dysponuje między innymi restauracja La Maison z zachowaniem pełni zasad higieny, co nie zawsze udawało się w czasach Rembrandta. Mięso bezpośrednio po uboju staje się twarde w związku z zachodzącymi w nim procesami biochemicznymi. Stan ten utrzymuje się w zależności od wieku i płci zwierzęcia do ośmiu dni. Dopiero po tym czasie mięso powoli odzyskuje miękkość i nabywa tak oczekiwanego orzechowo-maślanego smaku. Dzisiejsza technologia pozwala przyśpieszyć cały proces w związku z czym trwa on „jedynie” od 6 do 8 tygodni.

Warto zwrócić również uwagę na fakt, że nawet najlepsza technologia bez czynnika ludzkiego jest tylko stosem bezużytecznego metalu. Proces sezonowania wołowiny wymaga ogromnej wiedzy, pasji, a także umiejętności selekcji surowca przetwarzanego w cyklu produkcyjnym. Owe umiejętności prezentują wyłącznie najwyższej klasy szefowie kuchni, wśród nich ten z restauracji La Maison w hotelu Leda SPA****.
Michał Maruszewski




Aktualności

  • Wkrótce ruszy bezpłatna zbiórka odpadów wielkogabarytowych kg | 27 marzec 2017

    Masz w piwnicy zużyte meble, starą pralkę lub popsuty telewizor? Wyrzuć takie śmieci do specjalnych kontenerów. Od 10 kwietnia rusza w Kołobrzegu kolejna zbiórka odpadów wielkogabarytowych....

  • Koszykarze dla Hospicjum kg | 27 marzec 2017

    To będzie ostatni mecz Kotwicy 50 w rundzie zasadniczej I ligowych rozgrywek. W najbliższą niedzielę podopieczni Pawła Blechacza przed własną publicznością podejmą Znicz Pruszków.

  • O ofiarach reżimu komunistycznego na Skwerze Pionierów kg | 27 marzec 2017

    Od piątku przez blisko miesiąc kołobrzeżanie oraz turyści mogą oglądać na największym placu w Kołobrzegu wystawę plenerową. Ekspozycja składa się z 19 plansz obklejonych zdjęciami, które...

  • Wiosenny Clean w kołobrzeskim Muzeum kg | 27 marzec 2017

    Wiosenny Clean w kołobrzeskim Muzeum odbędzie się już po raz piąty. Akcja czyszczenia pojazdów na ekspozycjach plenerowych Muzeum Oręża Polskiego w tym roku została podzielona na dwa etapy. Pierwszy z nich...

  • Konsultacje w sprawie budowy Centrum Sportów Wodnych kg | 27 marzec 2017

    W siedzibie urzędu Gminy doszło do spotkania projektanta Centrum Sportów Wodnych w Dźwirzynie z przedstawicielami środowiska, do których m.in. inwestycja jest skierowana. Pojawili się na nim...

  • Kołobrzeski Festiwal Piosenki Przedszkolnej kg | 27 marzec 2017

    Już po raz XXI pod hasłem „Muzyczna Przygoda” odbędzie się Kołobrzeski Festiwal Piosenki Przedszkolnej. Podobnie jak w latach ubiegłych organizatorem wydarzenia jest Przedszkole Miejskie nr 3....

  • Wezwał policję bo nie lubi ochroniarza kg | 27 marzec 2017

    Interwencją mundurowych i 200 złotowym mandatem dla zgłaszającego zakończyła się sytuacja w jednym z kołobrzeskich marketów. To właśnie tam ochroniarz miał zauważyć mężczyznę, który według niego...

  • Graniczna będzie jednokierunkowa kg | 27 marzec 2017

    Od przyszłego wtorku (4 kwietnia) zmieni się organizacja ruchu na ulicy Granicznej. Przede wszystkim ruch będzie odbywał się jednokierunkowo od ul. Walki Młodych do ul. Unii Lubelskiej. Po prawej...

  • Wypalając trawy spalił sobie altanę (Foto) kg | 26 marzec 2017

    To najlepszy przykład tego co może się stać poprzez wypalanie suchych traw. Do zdarzenia doszło w niedzielne popołudnie we Wrzosowie. Pierwsi na miejscu pojawili się strażacy ochotnicy z Dygowa.

  • Pijany kierowca spowodował zderzenie ekg | 25 marzec 2017

    Spore korki tworzyły się po tym jak w rejonie nowobudowanego ronda przy ulicy VI Dywizji Piechoty zderzyły się dwa samochody. Audi jadące w stronę Zieleniewa prawdopodobnie w zakręcie zjechało ze...

  • Wycięli drzewa pod budowę ronda kg | 25 marzec 2017

    Na wysokości Janisk widać już pierwsze postępy prac przy budowie drogi ekspresowej S6. To właśnie tu obok pętli na górce powstanie węzeł drogowy "Kołobrzeg-Wschód". Połączony on wylot z miasta z...

  • Miasto sprzedaje prezydenckie auto i raczej nowego nie kupi kg | 25 marzec 2017

    Chodzi Skodę Superb. W 2012 magistrat zakupił ją za około 110 tysięcy złotych. Teraz pojazd wystawiony został na sprzedaż. Jak tłumaczy nam Michał Kujaczyński, rzecznik prasowy prezydenta, jest to...

  • OSP Tryton ma nowego Forda Transita kg | 25 marzec 2017

    Oficjalne przekazanie jednostki z profesjonalnym wyposażeniem zaplanowano na najbliższą sobotę. Samochód dla "ochotników" został pozyskane dzięki zaangażowaniu prezydenta Kołobrzegu i środkom...

  • Miał narkotyki i broń. Uciekł przed strażą graniczną kg | 24 marzec 2017

    Pistolet z nabojami oraz narkotyki przechwycili w Kołobrzegu funkcjonariusze z miejscowej Placówki Straży Granicznej. Zatrzymali 34-letniego kołobrzeżanina.

  • Złapany po pościgu miał przy sobie ponad kilogram amfetaminy kg | 24 marzec 2017

    Około godziny 9 otrzymaliśmy od Czytelników informację o policyjnym pościgu. Kilka radiowozów próbowało zatrzymać samochód osobowy.

Sport

Region

Szkoły i przedszkola

 

×
Reklama