Restauracja La Maison z szefem kuchni Andrzejem Jakomulskim na czele jak zwykle zaskakuje. Dlatego też od 1.03.2017 r. stanie się ona pierwszym miejscem na Pomorzu Zachodnim, w którym będzie można spróbować steaka z sezonowanej wołowiny. Ale czym właściwie wyróżnia się ów rodzaj mięsa?

Sezonowane mięso wołowe w ostatnich latach stało się istnym trendem na kulinarnym rynku. Co ciekawe, sposób jego produkcji nie jest bynajmniej czymś nowym, bo samo mięso przygotowywane w ten sposób zostało uwiecznione już na siedemnastowiecznych dziełach Rembrandta. Wówczas mięso zostawiane było na hakach przez maksymalnie kilkanaście dni, dzięki czemu zyskiwało ono niepowtarzalny smak. Na czym zatem polega ten proces w dzisiejszych czasach i czy działa on tak samo dobrze?

Sam sposób przygotowywania sezonowanej wołowiny w XXI w. wygląda dość podobnie jak w ubiegłych wiekach, jednak przebiega on dużo sprawniej i dzięki najnowszych technologiom, którymi dysponuje między innymi restauracja La Maison z zachowaniem pełni zasad higieny, co nie zawsze udawało się w czasach Rembrandta. Mięso bezpośrednio po uboju staje się twarde w związku z zachodzącymi w nim procesami biochemicznymi. Stan ten utrzymuje się w zależności od wieku i płci zwierzęcia do ośmiu dni. Dopiero po tym czasie mięso powoli odzyskuje miękkość i nabywa tak oczekiwanego orzechowo-maślanego smaku. Dzisiejsza technologia pozwala przyśpieszyć cały proces w związku z czym trwa on „jedynie” od 6 do 8 tygodni.

Warto zwrócić również uwagę na fakt, że nawet najlepsza technologia bez czynnika ludzkiego jest tylko stosem bezużytecznego metalu. Proces sezonowania wołowiny wymaga ogromnej wiedzy, pasji, a także umiejętności selekcji surowca przetwarzanego w cyklu produkcyjnym. Owe umiejętności prezentują wyłącznie najwyższej klasy szefowie kuchni, wśród nich ten z restauracji La Maison w hotelu Leda SPA****.
Michał Maruszewski




Aktualności

  • Dzień Dziecka z Pieśnią i Piosenką Żołnierską kg | 23 maj 2018

    W Kołobrzegu ponownie zabrzmi piosenka żołnierska. Tym razem będzie można ją usłyszeć w wykonaniu dzieci i młodzieży z terenu całego województwa zachodniopomorskiego. Wszystko za sprawą VI Finału...

  • Dni otwarte Plus Banku kg | 23 maj 2018

    dniach 24-25/05/2018 Plus Bank przy ul. Narutowicza 1/7 (pod filarami, naprzeciwko ratusza) organizuje dni otwarte i zaprasza wszystkich zainteresowanych na rozmowę o różnych produktach bankowych i...

  • Zobacz obwodnicę z lotu ptaka kg | 23 maj 2018

    JUż niedługo czeka nas otwarcie kolejnego odcinka tzw. małej kołobrzeskiej obwodnicy. W ramach inwestycji zrealizowany został odcinek od ul. VI Dywizji Piechoty (DW 162) do ul. Bolesława...

  • Pirat odwiedzi Kołobrzeg. Będą przyjazdy do Ustronia Morskiego i Darłowa kg | 23 maj 2018

    To już tradycja, że z okazji Dnia Dziecka Kołobrzeg odwiedza turystyczny pociąg „Pirat”. Skład prowadzony jest przez zabytkowy parowóz z wolsztyńskiej parowozowni. Pociąg wyjedzie 26 maja z Poznania do...

  • Familijny Bieg Śniadaniowy kg | 23 maj 2018

    1 czerwca zaplanowano kolejną już edycję Kołobrzeskiego Festiwalu Zdrowia. Jak co roku organizatorzy zaplanowali liczne atrakcje dla kołobrzeżan i turystów. Program imprezy przewiduje zabawy oraz...

  • Jadłodzielnia w Kołobrzegu? Miasto nie mówi „nie" ekg | 22 maj 2018

    O taką formę pomocy dla najbardziej potrzebujących pytał na ostatniej sesji radny Przemysław Kiełkowski. - To miejsce w którym ludzie mogliby się dzielić jedzeniem. Takie punkty znajdują się w...

  • Nowa rzeźba stanie przy ul. Rzecznej. Ma kosztować 80 tysięcy złotych kg | 22 maj 2018

    Magistrat ogłosił właśnie konkurs na projekt, wykonanie i montaż rzeźby przy ul. Rzecznej w Kołobrzegu. To kolejne tego rodzaju przedsięwzięcie w mieście; w ubiegłym roku, dzięki takiej inicjatywie, powstała...

  • Alkohol w miejscu publicznym? Urząd pyta o lokalizacje kg | 22 maj 2018

    Czy takie miejsca, w których można spożywać alkohol „pod chmurką”, są w Kołobrzegu potrzebne? Jeśli tak to gdzie? ” - takie pytanie, na swoim profilu Fb, skierował do mieszkańców prezydent Janusz...

  • Targ Solny już w ten weekend kg | 22 maj 2018

    Jedną z ciekawszych propozycji programu Dni Kołobrzegu z pewnością będzie kolejna już edycja Targu Solnego. Trzydniowa impreza plenerowa będzie festynem historycznym z pokazem dawnych rzemiosł,...

  • Konsultacje na temat rewitalizacji kg | 22 maj 2018

    Jakich zmian potrzeba, aby poddana rewitalizacji część miasta była obszarem bardziej atrakcyjnym do życia. Jak się mieszka kołobrzeżanom na obszarze objętym rewitalizacją.

  • Bezpłatne konsultacje psychologiczno-pedagogiczne ekg | 22 maj 2018

    Niepokoi Cię rozwój Twojego dziecka? A może uważasz, że Twoje dziecko różni się od innych dzieci? Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka Niepubliczna Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna Równe...

  • Piknik Historyczny w Rymaniu ekg | 22 maj 2018

    Na zaproszenie Stowarzyszenia Historycznego w Rymaniu pracownicy Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu wraz z Towarzystwem Przyjaciół Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu wzięli udział w I Pikniku...

  • Zderzenie motocyklisty z osobówką – znowu Gościno kg | 21 maj 2018

    Nie mają szczęścia kierowcy w Gościnie i okolicach. Jak już informowaliśmy doszło tam do zderzenia na krzyżówce w Ramlewie oraz wypadku w kierunku na Nieżyn. Wcześniej doszło do jeszcze jednego...

  • Zderzenie na krajowej szóstce kg | 21 maj 2018

    Jedna osoba jest prawdopodobnie poszkodowana w kolejnym poniedziałkowym zderzeniu w gminie Gościno. Po godzinie 16.00 na skrzyżowaniu krajowej szóstki i drogi wojewódzkiej nr 163 zderzyły się Ford i...

Sport

Region

Szkoły i przedszkola

 

×
Reklama