Restauracja La Maison z szefem kuchni Andrzejem Jakomulskim na czele jak zwykle zaskakuje. Dlatego też od 1.03.2017 r. stanie się ona pierwszym miejscem na Pomorzu Zachodnim, w którym będzie można spróbować steaka z sezonowanej wołowiny. Ale czym właściwie wyróżnia się ów rodzaj mięsa?

Sezonowane mięso wołowe w ostatnich latach stało się istnym trendem na kulinarnym rynku. Co ciekawe, sposób jego produkcji nie jest bynajmniej czymś nowym, bo samo mięso przygotowywane w ten sposób zostało uwiecznione już na siedemnastowiecznych dziełach Rembrandta. Wówczas mięso zostawiane było na hakach przez maksymalnie kilkanaście dni, dzięki czemu zyskiwało ono niepowtarzalny smak. Na czym zatem polega ten proces w dzisiejszych czasach i czy działa on tak samo dobrze?

Sam sposób przygotowywania sezonowanej wołowiny w XXI w. wygląda dość podobnie jak w ubiegłych wiekach, jednak przebiega on dużo sprawniej i dzięki najnowszych technologiom, którymi dysponuje między innymi restauracja La Maison z zachowaniem pełni zasad higieny, co nie zawsze udawało się w czasach Rembrandta. Mięso bezpośrednio po uboju staje się twarde w związku z zachodzącymi w nim procesami biochemicznymi. Stan ten utrzymuje się w zależności od wieku i płci zwierzęcia do ośmiu dni. Dopiero po tym czasie mięso powoli odzyskuje miękkość i nabywa tak oczekiwanego orzechowo-maślanego smaku. Dzisiejsza technologia pozwala przyśpieszyć cały proces w związku z czym trwa on „jedynie” od 6 do 8 tygodni.

Warto zwrócić również uwagę na fakt, że nawet najlepsza technologia bez czynnika ludzkiego jest tylko stosem bezużytecznego metalu. Proces sezonowania wołowiny wymaga ogromnej wiedzy, pasji, a także umiejętności selekcji surowca przetwarzanego w cyklu produkcyjnym. Owe umiejętności prezentują wyłącznie najwyższej klasy szefowie kuchni, wśród nich ten z restauracji La Maison w hotelu Leda SPA****.
Michał Maruszewski




Aktualności

  • Nowa połącznie na trasie Kołobrzeg – Jelenia Góra kg | 24 luty 2017

    Od 23 lutego na platformie integrującej przewoźników autokarowych PolskiBus.com do dyspozycji Pasażerów została wprowadzona nowa linia z Jeleniej Góry do Kołobrzegu. Trasa będzie obsługiwana...

  • Radioaktywny jod-131 był także nad Kołobrzegiem. Urząd uspokaja kg | 24 luty 2017

    Od kilku dni otrzymywaliśmy od Was linki do niepokojącej wiadomości dotyczącej możliwego, podwyższonego poziomu radioaktywnego jodu-131 w powietrzu.

  • Z Kołobrzegu rowerem aż do Pogorzelicy kg | 24 luty 2017

    To dobra wiadomość dla cyklistów preferujących nadmorskie trasu rowerowe w regionie. Jeszcze w kwietniu rozpoczną się prace nad budową nowej ścieżki rowerowej z Mrzeżyna do Trzebiatowa. 8...

  • Uwaga! Możliwa cofka kg | 24 luty 2017

    Ostrzeżenie hydrologiczne I stopnia dla województwa zachodniopomorskiego wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Dotyczy ono możliwego gwałtownego wzrostu stanu wód spowodowanego opadami...

  • Od przedszkola wszystko się zaczyna kg | 24 luty 2017

    Jaki wpływ na kształtowanie dziecięcych umysłów ma edukacja matematyczna i techniczna w przedszkolu? Jak przygotować nasze pociechy do szkoły, aby odnosiły sukcesy edukacyjne? Jak to robić, aby...

  • Przyjechały spod Koszalina żeby okraść kołobrzeską aptekę kg | 23 luty 2017

    Kołobrzescy policjanci zatrzymali dwie kobiety, które odpowiedzą za kradzież kosmetyków z apteki na prawie 3 tysiące złotych. Dzięki pracy operacyjnej udało się ustalić dwie mieszkanki okolic...

  • Notoryczny włamywacz złapany na gorącym uczynku kg | 23 luty 2017

    Kołobrzeska policja od pewnego czasu zajmowała się sprawami włamań do piwnic i altan ogrodowych na terenie całego powiatu kołobrzeskiego. Dochodziło do nich od listopada ubiegłego roku.

  • Wielka wycinka drzew w Budzistowie. Ruszają przygotowania pod S6 kg | 23 luty 2017

    Trwają przygotowania pod ekspresówkę, która będzie przebiegała przez kołobrzeskie Budzistowo. „Pod nóż” idą drzewa z okolicznych lasów. Wycinka wzbudza niepokój okolicznych mieszkańców.

  • Prawie 7 milionów na inwestycje w gminie kg | 23 luty 2017

    Są pieniądze na przystań nad Reskiem i skansen w Budzistowie. - To pierwsze tak duże dofinansowanie, które udało się nam pozyskać dla gminnych inwestycji – mówił podczas konferencji wójt Włodzimierz Popiołek.

  • Pomoc nasza dla Tobiasza. Koncert już 11 Marca kg | 23 luty 2017

    od takim hasłem w Ustroniu Morskim od początku lutego trwa zbiórka pieniędzy dla 9-letniego mieszkańca tej miejscowości. Tobiasz Saraban bo o nim mowa zachorował na białaczkę limfoblastyczną.

  • Sunrise Festvial 2017. Znamy ceny biletów kg | 23 luty 2017

    Tegoroczna jubileuszowa edycja Sunrise Festival rozpocznie się w piątek 21 lipca i potrwa do niedzieli 23 lipca. W trakcie tego weekendu Kołobrzeg stanie się światową stolicą muzyki elektronicznej,...

  • Kołobrzeg uczci Żołnierzy Wyklętych kg | 23 luty 2017

    Prześladowani, zastraszani - po latach doczekali się godnego upamiętnienia. O bohaterstwie żołnierzy wyklętych mają przypominać zorganizowane w całej Polsce uroczystości. Jak co roku za sprawą...

  • Historyczna rekonstrukcja na rocznicę zaślubin z morzem ekg | 22 luty 2017

    To będzie nie lada gratka dla pasjonatów historii w regionie. 18 marca w okolicach molo zaplanowano historyczną dioramę wraz z pokazami statystycznymi. Obecnie, trwają szczegółowe ustalenia i...

  • Rozbiórka wstrzymana, a budynek przyciąga ciekawskich ekg | 22 luty 2017

    Prace w dawnej hydroelektrowni na Parsęcie u zbiegu ulic Rzecznej i Kamiennej na razie wstrzymano. Inwestor musiał rozebrać nadbudowaną przez poprzedniego właściciela część, która została postawiona...

  • Jak radzić sobie w sytuacji zagrożenia – porada nr 5 kg | 22 luty 2017

    Przypominamy: 70 procent przypadków śmierci w pożarach to efekt zatrucia gazami powstającymi na skutek pożaru. Można się tego ustrzec. Nieoceniona wydaje się czujka dymu. Dlaczego warto się w nią...

Sport

Region

Szkoły i przedszkola

 

×
Reklama