Kołobrzeżanin Tomasz Haczkowski wywalczył trzecie miejsce podczas zawodów w Szczecinie. Prestiżowy konkurs gastronomiczny "Smaki Pomorza" pod hasłem "Szlakiem Zbóż i Aromatów".
Zgromadził reprezentantów dziewęiciu szkół o profilach gastronomicznych z terenu województwa zachodniopomorskiego. Sentencja przewodnia siódmej edycji tej imprezy obligowała uczestników do wykonania zakąski zimnej z wykorzystaniem przypraw korzennych oraz deseru na bazie produktów. Jury Konkursowe doceniało innowacyjne pomysły i inspiracje kulinarne. Młodzi kucharze musieli również rozwiązać test z wiedzy teoretycznej, który zawierał 40 pytań. Uczeń klasy IV technikum żywienia rozwiązał go najlepiej.
Ostatecznie kołobrzeżanin zajął III pozycję w konkursie wykonując dania przystawka: ciasto parzone, espuma z buraka, Ser koryciński, szynka szwardzwaldzka, piklowana cebula, pesto oraz deser: kruche ciastko, jabłko, malina, lody rozmarynowe. Jak ocenili organizatorzy poziom tegorocznego konkursu był bardzo wysoki. Opiekunem kołobrzeskiego kucharza była Irena Lisowska.

Dodaj komentarz

Komentarze na portalu e-KG.pl są własnością ich twórców. Kołobrzeski Serwis Informacyjny nie ponosi odpowiedzialności za opinie pozostawione w serwisie.
Jeśli jakikolwiek komentarz uważasz za obraźliwy lub narusza jakiekolwiek zasady komentowania w serwisie napisz na adres: redakcja@e-kg.pl

Kod antyspamowy
Odśwież

Aktualności

Sport

Region

Szkoły i przedszkola

 

×
Reklama