×

Ostrzeżenie

Nie powiodło się załadowanie pliku XML.

Jakie powinny być idealne placki ziemniaczane? Przede wszystkim chrupiące, delikatne i zarumienione. Mimo że je uwielbiamy, to wizja ich ścierania na tarce może zniechęcić. Jednak jest sposób na placki ziemniaczane, które robi się w ekspresowym tempie. Sprawdź najlepszy przepis!

Szybkie placki ziemniaczane z blendera

Placków ziemniaczanych nie trzeba trzeć na tarce ani używać maszynki do mielenia. Okazuje się, że równie smaczne danie przygotujemy z blendera. Tylko 5 składników i mały nakład pracy dzieli nas od zajadania się pysznymi i delikatnymi plackami! Jak zrobić danie w ekspresowym tempie? Należy przygotować następujące składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, olej do smażenia oraz ewentualnie przyprawy. Z podanych proporcji uzyskamy około 12 sztuk placków.

W pierwszej kolejności trzeba obrać i opłukać ziemniaki. Przed włożeniem do blendera należy je pokroić na mniejsze kawałki. Następnie obieramy i kroimy cebulę w ćwiartki. Całość wrzucamy do misy blendera, zalewamy wodą do połowy wysokości i miksujemy na gładką masę. Nie wolno pominąć ważnego kroku, jakim jest odciśnięcie jej z wody. Wystarczy tylko przełożyć masę do durszlaka wyłożonego czystą ściereczką i ścisnąć. Dzięki temu placki będą idealnie chrupiące.

Całość przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Warto pamiętać, że placki należy smażyć na mocno rozgrzanym oleju do momentu aż się zarumienią. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, wystarczy przed podaniem odsączyć je na papierowym ręczniku. To wszystko! Nie dość, że placki bardzo szybko znikają ze stołu, to jeszcze przygotowuje się je w ekspresowym tempie.

Placki z gotowanych ziemniaków

Co zrobić, jeżeli zostało trochę ziemniaków z obiadu? Oczywiście pyszne placki ziemniaczane! Są równie szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba ich trzeć na tarce, a jedynie przepuścić przez praskę. Będziemy potrzebować 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 cebuli, 1 średniego jajka, 2 czubatych łyżek mąki pszennej i pół garści natki pietruszki.

Placki można przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Ile gotować ziemniaki? W zależności od wielkości około 20–25 minut. Drobno pokrojone ziemniaki gotujemy przez około 15 minut. Należy je wrzucić do zimnej wody, tak aby pokryła je wszystkie, a następnie gotować pod przykryciem.

Placki przyrządzone według tego przepisu będą bardziej zwarte, ale równie delikatne w środku. Do zmielonych ziemniaków należy dodać drobno posiekaną cebulę podsmażoną na patelni. Następnie wbijamy jajko, dodajemy mąkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość mieszamy. Ciasto ziemniaczane powinno być lepkie. Formujemy z niego porcje wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor.

Najlepsze dodatki

Jak doprawić placki ziemniaczane? Z czym je podawać? Takie placki to bardzo uniwersalne danie – można je przygotować zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Pyszny, sycący obiad stworzymy z dodatkiem gulaszu lub łososia i kwaśnej śmietany. Placki ziemniaczane na słodko z pewnością przypadną do gustu najmłodszym, wystarczy je tylko posypać cukrem i polać kwaśną śmietaną. Smacznego!

 

ZALOGUJ SIĘ ABY MIEĆ MOŻLIWOŚĆ KOMENTOWANIA

Aktualności

Sport

Region

Szkoły i przedszkola

 

×
Reklama