×

Ostrzeżenie

Nie powiodło się załadowanie pliku XML.
Ponad 30 lokali gastronomicznych w pasie nadmorskim skontrolował wojewódzki sanepid w ciągu jednego dnia. Wynik? 17 mandatów na kwotę 5000 zł. Okazuje się, że nad samym morzem wciąż trudno zjeść zdrowo i bez obaw.

Nieprawidłowości zostały stwierdzone w 18 lokalach. Jak informuje Małgorzata Kapłan z WSSE, do najczęstszych należały;

  • Brak badań do celów sanitarno – epidemiologicznych
  • Brak warunków do mycia świeżych owoców
  • Brak do wglądu aktualnego badania wody do spożycia
  • W toalecie dla klientów brak bieżącej ciepłej wody
  • Na blatach roboczych przetrzymywanie gotowych produktów i narzędzi roboczych
  • Wprowadzanie do obrotu środki spożywcze po upływanie daty minimalnej trwałości/daty ważności
  • W lodówkach brak segregacji produktów, razem trzymane surowe mięso i surówki gotowe do spożycia
  • Mrożenie we własnym zakresie, bez oznakowania surowe mięso i to po obróbce termicznej, mrożenie gotowych gofrów
  • Lody nieoznakowane w tym 3 kuwety rozmrożonych lodów (zostały wycofane z użytku)
  • Duże ilości zamrożonego kruchego ciasta
  • Brak środka dezynfekującego do powierzchni mających kontakt z żywnością
  • Mrożenie artykułów pochodzenia zwierzęcego po upływie terminu przydatności do spożycia




W całym województwie zachodniopomorskim przeprowadzono łącznie 87 kontroli. W 41 lokalach gastronomicznych stwierdzono różne uchybienia i nałożono mandaty w wysokości 9400 zł.

W lokalach, w których stwierdzano nieprawidłowości wydawano decyzje o wycofaniu produktów z obrotu, zaplanowano kontrole sprawdzające, wszczynano postępowania administracyjne, a także kierowano wnioski o nałożenie kary.
Komentarze  
+55 #1 Stoned 2020-07-03 15:15
Mandaty są niskie i nic nie dają.
Prawdziwa kara i nauczka to jak podadzą nazwy tych lokali! Gwarantuje że po ich podaniu do publicznej wiadomości 100% lokali będzie miało wszystko ok.

ZALOGUJ SIĘ ABY MIEĆ MOŻLIWOŚĆ KOMENTOWANIA