×

Ostrzeżenie

Nie powiodło się załadowanie pliku XML.

Na pewno każdy z nas słyszał z opowieści rodziców, bądź jeszcze sam jeszcze dobrze pamięta, jak to kilkadziesiąt lat temu w naszym kraju na sklepowych półkach nie było prawie niczego.


Teraz nastały czasy, w których wszystko mamy na wyciągnięcie ręki. Żyjemy w erze przepychu i wszechobecnej dostępności praktycznie każdego towaru. W każdym momencie możemy mieć cokolwiek zapragniemy. Jednak jak w tym wszystkim znaleźć coś wyjątkowego i pochylić nad tym swój czas i uwagę? No i co najważniejsze, jak czerpać z tego przyjemność?


Coraz częściej szukamy produktów jak najlepszych wśród już dobrych. Coraz częściej robimy tak prostą, a tak przydatną rzecz jaką jest chociażby przeczytanie etykiety danego produktu co by wybrać dla siebie najlepszy towar. Można to śmiało nazwać speciality.


Dlaczego właśnie taki wstęp?

Często w domu, przy kawie słyszę opowieści o tym jak to kiedyś dawno temu ktoś znajomy, przyniósł do pracy troszeczkę kawy w woreczku, którą dostał gdzieś od kogoś, kto zna kogoś. Dzisiaj półki z kawą się uginają, migoczą i zachęcają poprzez chwytliwe hasła. Jednak, które z tego są tak naprawdę najlepsze?


Otóż w latach 70 w Stanach Zjednoczonych powstał ruch, który pochylił się bardzo mocno nad tematem wysokojakościowej kawy. Od tamtej pory coraz bardziej rozpowszechniany jest termin „speciality”. Czym dokładnie jest speciality? Jest to segment kawy, o której możemy już z samego opakowania dowiedzieć się bardzo dużo oraz mamy pewność, że jej jakość zawsze będzie na bardzo wysokim poziomie. Speciality to ruch, który zapewnia nam jako konsumentom, ręcznie wyselekcjonowane ziarna kawy, które w żaden sposób nie przypominają kawy dostępnej na skalę przemysłową. Często słyszeliśmy powiedzenie, że kawa musi być mocna, gorzka i czarna jak śmierć. Speciality pokazuje, że wcale nie musi tak być. Kawa może być tak delikatna, słodka i przejrzysta. Speciality zachęca żeby jakość, a nie ilość determinowała dzienne spożycie tego pobudzającego trunku.


Od prawie 4 lat zajmuję się właśnie kawą speciality. Nazywam się Paweł Świderski i jestem head baristą kołobrzeskiej kawiarni Coffeedesk. Ponadto jestem finalistą ogólnopolskiej ligi baristów Pro-Infuzja, w dyscyplinie cup tasting. Jestem również drugim wicemistrzem Polski 2019 Brewers Cup. Chciałbym dziś zaprosić Cię na cykl warsztatów Wkręć się w kawę czyli Świder bawi i uczy, które będą się odbywać w kołobrzeskiej kawiarni Coffeedesk. A ich tematyka będzie krok po kroku, ziarenko po ziarenku, wyjaśniać i objaśniać, co robić, żeby cieszyć się pyszną i zdrową kawą.


Każde spotkanie będzie miało na celu przedstawienie różnych faktów i mitów, historii i anegdot, technik oraz przestróg dotyczących tematu kawy. Spotkania te dadzą Wam też możliwość rozpoczęcia nowej dyskusji kiedy wraz ze znajomymi już się Wam skończą tematy do rozmów – kawa jest tematem rzeką.


No i co najważniejsze mam nadzieję, że spotkania ze mną spowodują, że zostaniecie profesjonalnymi domowymi baristami i, że razem będziemy mogli słać w świat jakość speciality.


Pierwszy wykład odbędzie się w piątek, 19.04 w Kawiarni Coffeedesk na osiedlu Bajkowym. Zaczniemy od podstaw i opowieści o tym, skąd wzięła się kawa, a po wykładzie będziecie mieli okazję wziąć udział w cuppingu, czyli degustacji kawy.

Na warsztaty obowiązują zapisy poprzez kontakt telefoniczny: 793 304 030, wiadomość prywatną na Facebooku Kawiarnia Coffeedesk - Bajkowe lub osobiście w lokalu.


3C9BE406-24FF-49EF-A0ED-DF9E9BD3C537 (1)
11-1200px
IMG_0078
IMG_9390
JJF_0532(1)
sesja_kawiarnia_kwiecien_2019-kanapki-kawa-akcesoria_mini-13
sesja_kawiarnia_kwiecien_2019-kanapki-kawa-akcesoria-45